Kiracının Tahliye Edilmesi : Tahliye Taahhütnamesi
Gayrimenkulünü kiraya veren ev sahipleri, kiracısı ile tahliye taahhütnamesi anlaşması yapabilmektedir. Kiracı böylelikle imzalamış olduğu taahhütnameyle birlikte kiralamış olduğu evden çıkış tarihini belirlemiş olmaktadır.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
08 Eylül 2017 11:22
25322 kere okundu.
Kiracının Tahliye Edilmesi : Tahliye Taahhütnamesi
Gayrimenkulünü kiraya veren ev sahipleri, kiracısı ile tahliye taahhütnamesi anlaşması yapabilmektedir. Kiracı böylelikle imzalamış olduğu taahhütnameyle birlikte kiralamış olduğu evden çıkış tarihini belirlemiş olmaktadır.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
08 Eylül 2017 11:22
25322 kere okundu.

Fakat kanunen kiraya verene verilmiş olan bu hakkın kullanılabilmesi için bazı şartların gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

Peki tahliye taahhüdü ne demektir?

İlk olarak tahliye taahhütnamesinden bahsetmek gerekirse kiralanan evin sahibi ile kiracı arasında imzalanan resmi bir belgedir..Taahhütnamenin asıl konusu ise kiracının kiralamış olduğu evi taahhütnamede belirtmiş olduğu tarihte boşaltacağını kabul etmesi ve aksi bir duruma dair bir zorluk ve engel çıkarmayacağını da beyan etmesidir.

Kira Tahliye taahhüdünün geçerli olabilmesinin şartları ise şunlardır;

Öncelikle ev sahiplerinin kiracı ile yapacakları tahliye taahhüdünde dikkat edilmesi gereken hususların oldukça önem taşıdığını bilmeleri gerekmektedir. Çünkü tahliye taahhütnamesinin aşağıdaki şartları taşımaması halinde tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılacak ve hiçbir bağlayıcılığı olmayacaktır.

1)TAHLİYE TAAHHÜDÜNÜN YAZILI ŞEKİLDE YAPILMIŞ OLMASI GEREKMEKTEDİR.

Tahliye taahhüdünün geçerli bir hukuki sonuç doğurabilmesi için yazılı olması şartı mevcuttur. Bu husus mülga 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun’un 7/a maddesinde “Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen” şeklinde belirtildiği gibi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’ nun 352/1 maddesinde de “Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde” şeklinde açıkça ifade edilmiştir.

2)TAHLİYE TAAHHÜDÜNÜN KİRACI YA DA YETKİLİ TEMSİLCİSİ VASITASIYLA VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR.

Tahliye taahhüdünün geçerlilik şartlarından bir diğeri de tahliye taahhüdünün kiracı ya da yetkili temsilcisi vasıtasıyla yapılmış olması gerektiğidir. Kiracı dışında başka bir kimsenin örneğin kiracı ile birlikte yaşayan eşinin, babasının ya da annesinin, veya çocuğunu  tahliye taahhüdü geçerli değildir. Geçerli bir tahliye taahhüdünden sonra kiracının vefatı halinde, kiracı ile kiraya veren arasındaki tahliye taahhüdü, kiracının mirasçıları bakımından da geçerliliğini korumaya devam edeceğini belirtmek isteriz.

3)TAHLİYE TAAHHÜDÜNDE TAHLİYE TARİHİNİN BELİRTİLMİŞ OLMASI ZORUNLUDUR.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’ nun 352/1 maddesinde de “kiralananın belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde” şeklinde de açıkça ifade edildiği üzere tahliye taahhüdünün geçerli şekilde hukuki bir sonuç doğurabilmesi için tahliye taahhüdünde tahliye tarihinin net bir şekilde belirtilmiş olması gerekmektedir.

4)TAHLİYE TAAHHÜDÜNÜN KİRALANANIN TESLİM EDİLMESİNDEN SONRA VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’ nun 352/1 maddesinde tahliye taahhüdünün geçerlilik şartları arasında tahliye taahhüdünün “kiralananın teslim edilmesinden sonra” verilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Kanunda yer alan bu ifadenin “kira sözleşmesinin yapılıp, kiralananın, kiraya veren tarafından sözleşmeye uygun bir biçimde kullanımı için kiracıya teslim edilmesinden sonra” şeklinde anlaşılmalıdır.Daha açık bir şekilde belirtmek gerekirse tarafların kira sözleşmesini imzaladıkları tarihten en az 1 ay sonraki bir tarihte imzaladıkları tahliye taahhüdünün geçerli olabileceği Yargıtay içtihatları tarafından belirtilmiştir.

Ayrıca şunu da belirtmek isteriz ki; kira sürecinin başladığı yılın içinde değil de bir sonraki kira dönemi içerisinde kiracının kendi özgür iradesi ile belirlemiş olduğu bir tarihi yazarak imzalamış olması gerekmektedir.

Kiracının tahliye taahhütnamesini noterde düzenlenmesi gibi bir zorunluluğu da  bulunmamaktadır. Ancak kiracı çıkış taahhütnamesinin noterde yapılması halinde ileride çıkabilecek problemler karşısında ispat açısından önem taşıdığını da belirtmek isteriz.

 

Alıntıdır : http://www.gayrimenkulhaber.com/emlak-haberleri/kiracinin-tahliye-edilmesi-tahliye-taahhutnamesi/


#