Otomobil ve minibüste oturma yeri sayıları değişti
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, minibüs ve otomobilin tanımında değişikliğe gitti.
Kategori : Sektörden Haberler
01 Ağustos 2014 04:45
22879 kere okundu.
Otomobil ve minibüste oturma yeri sayıları değişti
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, minibüs ve otomobilin tanımında değişikliğe gitti.
Kategori : Sektörden Haberler
01 Ağustos 2014 04:45
22879 kere okundu.

Yapılan değişiklikle söz konusu araçların maksimum oturma yeri sayıları sırasıyla 17 ve 9´a çıkarıldı.Karayolu taşıma yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmi Gazete´nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

BİR ÇOK YENİLİK GELDİ 

Buna göre, araç tescil belgesinde kar küreme aracı, seyyar vinç, yol yıkama ve/veya süpürme aracı, vidanjör, beton pompalama aracı ve benzeri adlar altında yer alan iş makinası işlevi gören araçlar ile cenaze aracı, ambulans veya naklen yayın aracı olarak yer alan araçlarla kullanım amaçlarına uygun olarak yapılan taşımalar ilgili yönetmeliğin kapsamı dışında tutulacak.

OTURMA ALAN YER SAYISI ARTTI

Yönetmelikle, küçük otobüsün (minibüs) şoförü dahil minimum 9 olan oturma yeri 10´a, maksimum 15 olan oturma yeri 17´ye yükseltildi. Büyük otobüsün tanımı ise şoförü dahil 17 adetten fazla oturma yeri olan otobüs olarak değiştirildi.Yönetmelik kapsamında bir değişiklik de otomobilin tanımın da yapıldı, daha önceden, şoförü dahil en fazla 8 adet oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş motorlu taşıt olarak tanımlanan araçtaki, oturma yeri sayısı 9´a çıkarıldı.

ASGARİ ŞART ARANACAK

K türü yetki belgesi için sadece kamyonetlerle il içi ve/veya şehiriçi taşımacılık yapmak üzere başvuran gerçek kişilerin yetki belgesi ücretlerinde uygulanan indirim tutarı yüzde 75´ten 90´a çıkarıldı. Yönetmelikle, lastik tekerlekli vinçlerden, K1 yetki belgesi için tonaj bakımından asgari kapasite şartı aranmaya başlanacak.

TAŞIT BELGELERİ GEÇERLİ

Taşıt belgelerine kayıtlı taşıtların kullanılması ve istisnai haller Yetki belgesi sahipleri, Türkiye´ye demiryolu veya denizyoluyla gelen dolu veya boş yabancı plakalı römork veya yarı römorkların yurt içine veya üçüncü ülkelere veya tersi yönde çekilmelerini veya taşınmaları kapsamına giren yabancı plakalı römork ve yarı römorkların çekilmesinde, yetki belgelerine kayıtlı taşıtları da kullanabilecekler.


#