Topbaş: İstanbul´a bugüne kadar 34 milyar dolar yatırım yaptık İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, göreve geldikleri andan itibaren İstanbul´a 34 milyar dolar yatırım yaptıklarını belirtti

'/> Topbaş: İstanbul´a bugüne kadar 34 milyar dolar yatırım yaptık - Kategori : Sektörden Haberler - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasası - VERi EMLAK
Topbaş: İstanbul´a bugüne kadar 34 milyar dolar yatırım yaptık

Topbaş: İstanbul´a bugüne kadar 34 milyar dolar yatırım yaptık İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, göreve geldikleri andan itibaren İstanbul´a 34 milyar dolar yatırım yaptıklarını belirtti


Kategori : Sektörden Haberler
29 Ocak 2013 06:01
13445 kere okundu.
Topbaş: İstanbul´a bugüne kadar 34 milyar dolar yatırım yaptık

Topbaş: İstanbul´a bugüne kadar 34 milyar dolar yatırım yaptık İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, göreve geldikleri andan itibaren İstanbul´a 34 milyar dolar yatırım yaptıklarını belirtti


Kategori : Sektörden Haberler
29 Ocak 2013 06:01
13445 kere okundu.

Kadir Topbaş, İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) tarafından Yeşilköy Renaissance Polatİstanbul Hotel´de düzenlenen ´21. Yüzyılın Başkenti İstanbul´ konulu toplantıya katıldı. İSGİD Başkanıİnanç Kabadayı´nın açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Topbaş, dünyanın global bir köy haline geldiğini ve tüm insanlığın kaderinin artık birbirine bağlı olduğunu belirterek, "Dünya ciddi anlamda değişim ve dönüşüm yaşamakta.

Bu değişim ve dönüşümü görenler, okuyabilenler hem kendi kişisel hayatlarında hem de ülkelerinde ciddi mesafeler alabilirler. Bu fırsatları iyi okuyan ülkelerde mesafeler alır. Böyle bir süreçte, ekonomik güç dengelerinin değiştiği, bölgesel ve küresel dengelerin yeniden oluştuğu bir süreçte bu olayı yakından takip eden Türkiye olarak, bunu iyi okuyan hükümetimiz sayesinde ekonomik anlamda önemli bir güç haline geldi"
 dedi.

ARTIK DÜNYANIN HER NOKTASINDA GENÇ İŞADAMLARIMIZ VAR

Genç işadamlarının artık dünya ile olan temaslarının farklı bir noktada olduğunu belirten Topbaş,"Geçmişten gelen bir eksikliğimiz. Biz de seyyahlarımız yok. Uluslararası ölçekte geçmişte tacirlerimiz yok. Daha çok toprağa dayalı bir yerleşim anlayışı içinde millet olarak dünyayı biz yeni keşfediyoruz. Dünya ile temasımızı yeni oluşturduk. Bu kaybettiğimiz zamanı telafi etmek için müthiş bir çalışma içerisine girdik. Artık dünyanın her noktasında genç iş adamlarımız var"diyerek farklı ülkelerde başarılı olmuş Türk işadamlarından örnekler verdi.

İSTANBUL TÜRKEYE’NİN İKTİSADİ BAŞKENTİ

Dünyanın sorunlarından birinin de şehirleşme olduğunu belirten Topbaş, şu anda şehir ve kırsal nüfus oranının yüzde 50 civarında olduğunu söyledi. Gelecekte şehir nüfusunun çok daha artacağını belirten Topbaş, "Şehirler buna göre hazırlıklarını yapmak zorunda. İstanbul dünyanın başkenti olmaya hazır bir Kent. Tekrar gururla ifade edeceğim ki, İstanbul Dünyaya açık bir şehir, Dünyayla yakın temas edilebilen ve gerçekten Dünyayı etkileyen bir güce sahip. Artık sizlerinde misafirleriniz söylüyordur. İstanbul´da yaşamak bir ayrıcalık.

Önceden Londra ´dan Paris´ten bahsedilirdi artık yurtdışında İstanbul´dan söz edilmekte. Göreve geldiğimizden bugüne kadar İstanbul´a 34 milyar dolar yatırım yaptık. Bu yılki yatırım bütçemiz 4,5 milyar dolar. Başta ulaşım ve altyapı olmak üzere her alanda birçok yatırım gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

İstanbul Türkiye´nin iktisadi başkenti. İhracatın yüzde 65´i, ithalatın yüzde 60´şı, ekonomisinin yüzde 43´ü, sanayinin yüzde 34´ü olan bir şehirde yerel yönetim olarak biz küresel krizden etkilenir endişesi taşıyıp frene bassaydık, Türkiye sarsılırdı. Çünkü bizim yaptığımız yatırımlar Türkiye´deki tüm yatırımların yüzde 26´sına tekabül ediyor. İstihdam yaratıyoruz. Türkiye´de şu an işsizlik oranı yüzde 9´larda, İstanbul´da yüzde 7´lerde. İstanbul sadece Türkiye´ye değil Dünyaya karşı sorumlu kabul ediyor ve düşünüyoruz.

Ve yatırımlarını her alanda planlayarak hazırladık. Ve inanıyorum ki Gelecek İstanbul´da çok daha farklı olacak. 2002 yıllarında kongre sıralamasında dünyada 40. sıralarda iken 2011 yılı itibariyle kongre turizmi alanında birinci sıraya çıktı"
 diye konuştu.

TRAFİKLE İLGİLİ PROJELERİNİ ANLATTI

Topbaş, İstanbul´un diğer kentlere model teşkil ettiğini belirterek, "Artık dünya barışı anlamında önemli olduğunu bildiğimiz yerel diplomasi anlamında adımlar atıyoruz. Sadece kendimiz değil dünyanın neresinde olursa olsun bir sıkıntı olduğunda o insanlarla bilgi ve tecrübelerimizi paylaşarak o insanlara katkı sunuyoruz. Burada eğitimler veriyoruz, oraya gidip eğitimler veriyoruz.

Yerel ilişkiler anlamında Türkiye´nin dünyada yeni aldığı bir misyon olarak görmekteyiz. Türkiye Dünyada adil ve dengeli bir gelişimi arzu etmekte ve buna göre hem merkezi yönetim hem yerel yönetim olarak çalışmalarımız sürmekte. İşte bu anlayışla İstanbul bugünkü noktasına geldi. Bu yıl sonuna vardığımızda İstanbul´a yapmış olduğumuz yatırımlar toplamı 60 katrilyon olacak. Dünyaya örnek teşkil edecek çalışmalara imza atmaya çalışan bir yöntem içerisindeyiz"
 diyerek şunları örnek verdi:

"Bir durakta engelli bir vatandaş varsa otobüs bunu yüz metre kala algılayacak ve ona göre yanaşacak ve vatandaşı alacak. Dünyada böyle bir örnek yok ve biz şu an bunu planlıyoruz. Yine aynı şekilde bir otobüs kavşağa geldiğinde sinyalizasyon onu algılayacak ve yüz metre kala yeşil faz açarak ona yol verecek.

Bir şey daha yapıyoruz, sinyalizasyonlar akıllı hale geliyor. Sinyalizasyonlar artık gelen araçları sayacak, hangi taraftan fazla araç gelmekte ise ona göre fazlarını değiştirecek, yeşili fazla yakacak. Bu hem zaman hem yakıt tasarrufu her şey...Bunları İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapıyor ve örnek teşkil ediyor" 

İSTANBUL’UN KENDİSİ SİMGE

Topbaş, konuşmasının ardından basın mensuplarının ve işadamlarının sorularını yanıtladı. "Dünyanın bütün büyük başkentlerinde simgesel yapılarla bu şehirleri anıyoruz. Eyfel Kulesi ve Özgürlük Anıtı gibi. İstanbul´da simgesel hale gelecek bir Yapı için çalışma var mı" sorusunu"İstanbul´un kendisi simge. İstanbul´u İstanbul yapan öğelerin başında İstanbul Boğazı, Tarihi Yarımada ve Haliç gelmekte. Bu üç öğe İstanbul´u İstanbul yapan değer" diyerek İstanbul´un farklı özelliklerini sıraladı. Topbaş, son dönemde simge olabilecek bir yapının yapılmadığını söyledi.

3. HAVAALANI VE KANAL İSTANBUL

Topbaş, Büyükçekmece civarında Turizm yatırımı yaptıklarını söyleyen bir işadamının yeni havaalanı ve Kanal İstanbul projesinin son durumu hakkında sorduğu soruyu, "İstanbul´daki değişimi karşılayabilecek yatırımlar yapmak zorundayız. Ve değişimin getirdiği erişim imkanlarını kurgulamamız gerekiyor. Bundan dolayı 3. havaalanı yılda ilk etapta 100 milyon ama arkasında 150 milyon ulaşabilecek yıl kapasiteli bir havaalanı haline getirilmesi hedeflendi.

Ve buda dünyada ilk 5 arasına girecek en büyük havaalanlarından bir tanesi olacak. Ve buraya erişim, metro projeleri üzerinde çalışıyoruz. Bu yıl itibariyle havaalanı ihalesi yapılıyor. Bunun için çok talip var yurtiçi ve yurtdışından. Kanal İstanbul ile ilgili de bu yıl içerisinde ihalesi yapılır diye ifade edeceğim. Çünkü merkezi yönetim. Biz koordineli çalışmak durumundayız"
 diye cevapladı.

Topbaş, trafik sorunu ile ilgili bir soru üzerine de "Bütün büyük kentlerde Kent ulaşımı gündemde. New York´ta 850 kilometre metro var ama yetmiyor. Bütün dünyada bu sorun var. İstanbul belediyesi olarak bizim yatırımlarımızın yüzde 55´şi ulaşımla ilgili. Bugüne kadar metroya 7 milyar dolar yatırım yaptık.

Dünyada hiçbir ülkede Belediyeler direk olarak Belediyeler kendi metrolarını yapmıyor. Biz tamamını yapıyoruz, sorunu çözelim diye. Şu anda 1 milyon 400 bin kişi Raylı Sistem kullanıyor. 2006´da 7 milyon insan kullanabilir hale gelecek. Bunlar uzun vadeli çözümler. Bunun yanında metrobüs gibi kısa süreli çözümler de geliştirmeye çalıştık ve yatırımlarımız devam edecek. Şimdi tek bir merkezden bütün sistemi entegre edip bir komuta merkezinden takip edilecek"
 dedi.


#