Yabancı Vatandaşların KDV Muafiyeti Nasıl Gerçekleşir?
Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikler yabancı vatandaşların KDV muafiyeti ile emlak satın almasına imkan tanıdı...
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
27 Mayıs 2017 14:07
23843 kere okundu.
Yabancı Vatandaşların KDV Muafiyeti Nasıl Gerçekleşir?
Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikler yabancı vatandaşların KDV muafiyeti ile emlak satın almasına imkan tanıdı...
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
27 Mayıs 2017 14:07
23843 kere okundu.

Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikler yabancı vatandaşların KDV muafiyeti ile emlak satın almasına imkan tanıdı. Buna göre ülkemizden gayrimenkul alırken​ KDV ödeyen yabancılar, 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren gayrimenkul alırken KDV ödemeyecek. Ayrıca 1 milyon dolarlık gayrimenkul alan yabancılara da vatandaşlık verilecek. Yabancılar için tanınan bu olanak sadece konut ve iş yeri alımlarında geçerli oluyor.

KDV muafiyetinden nasıl yararlanılıyor?

8 Mart 2017 tarihinde yürürlüğe giren, 6824 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair” kanununa göre, gayrimenkul satın almak isteyen yabancılar, 492 sayılı Harçlar ve Katma Değer Vergisi, Gelir Vergisi, Damga Vergisi düzenlemelerine göre KDV ödemezler. Yabancı vatandaşların KDV muafiyeti, iş yeri ve konut alımlarının dışındaki arsa, arazi ve tarla alımlarında geçerli sayılmıyor.

Yabancılar hangi şartlarda gayrimenkul alabiliyor?

Yabancıların gayrimenkul satın almasında belli bölgelerde sınırlama bulunuyor. Gayrimenkul satın almak isteyen yurt dışındaki yabancıların, bu nedenle bulundukları ülkelerdeki Türkiye Başkonsoloslukları’ndan veya Büyükelçilikleri’nden gayrimenkul satın alacakları bölgenin durumuyla ilgili bilgi almaları gerekiyor. Yönetmeliğe göre, yabancılar, 30 hektarın üzerinde yüz ölçümü olan konut veya arazi alamıyor. Ayrıca satın alacakları konut veya iş yeri güvenlik bölgesi içindeyse de satın alma işlemi onaylanmıyor. Bu nedenle askeri makamlardan izin almaları gerekiyor. İlçelerde ise yüz ölçümünün yüzde 10’unu geçecek şekilde satın alma yapılamıyor.

Prosedür nasıl işliyor?

Gayrimenkul satın almak isteyen yabancılar, bölgedeki Tapu Müdürlükleri’ne kimlik belgeleri ya da pasaportları ve Emniyet Müdürlüğü’nden alınacak ikamet tezkeresi ile başvurabiliyor. Vekaleten gayrimenkul alacak olanların ise tercümanlarıyla birlikte vekaletnamenin aslı ve fotokopisi ile Tapu Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor. Ön başvuru öğle tatilinden önce alınacak sıra numarasıyla yapılıyor. Tapu Müdürlüğü’nde gereken şartlar yerine getirildiği tespit edilerek onaylandıktan sonra, noter huzurunda satış vaadi sözleşmesi imzalanıyor. Devir işlemi içinse satış sözleşmesi Tapu sicil Müdürlüğü’nde yapılıyor.

Ne kadar ödemeleri gerekiyor?

Yabancıların emlak alımı sırasında belediyeden alınan Emlak Beyan Değeri’nden az olmamak şartıyla satış bedelinin yüzde 2’sini ve döner sermaye payını ödenmeleri gerekiyor. Alınacak mülkün askeri ve güvenlik bölgeleri dışında kaldığını belirten ve Tapu Kadastro Müdürlüğü’nce çizilen harita için de ayrıca döner sermaye ödeniyor. Türkiye’de yerleşik yaşamayan yabancıların yararlanabileceği KDV indiriminden yararlanmak için döviz bazında ödeme yapılması şartı bulunuyor. Bunun yanı sıra aldıkları gayrimenkulü bir yıl süreyle satmamaları gerekiyor. Sattıkları takdirde kaldırılan KDV bedeli gecikme faiziyle ceza olarak alınıyor.


#