Pekin´in önemli caddelerinden biri olan Cinbao üzerindeki Legendale Hotel´in alt katındaki sergi merkezinde geçen yıl uluslararası lüks emlak fuarı yapıldı.

'/> Çinliler Türkiye´yi istiyor! - Kategori : Sektörden Haberler - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasası - VERi EMLAK
Çinliler Türkiye´yi istiyor!

Pekin´in önemli caddelerinden biri olan Cinbao üzerindeki Legendale Hotel´in alt katındaki sergi merkezinde geçen yıl uluslararası lüks emlak fuarı yapıldı.


Kategori : Sektörden Haberler
11 Eylül 2012 00:45
24158 kere okundu.
Çinliler Türkiye´yi istiyor!

Pekin´in önemli caddelerinden biri olan Cinbao üzerindeki Legendale Hotel´in alt katındaki sergi merkezinde geçen yıl uluslararası lüks emlak fuarı yapıldı.


Kategori : Sektörden Haberler
11 Eylül 2012 00:45
24158 kere okundu.

Rahat ve kendine güvenli hareketlerinden oldukça zengin oldukları anlaşılan Çinli erkekler, yanlarında muhtemelen dünyanın en güzel Çinli kızlarıyla birlikte Brezilya’dan Japonya’ya kadar birçok ülkeden gelen emlak yatırımcılarının sergilerindeydi.

Yeni Zelanda´dan Çin asıllı eşiyle birlikte gelen bir yatırımcı, Çinlilere satmak istediği lüks yatırımını harita üzerinde bana kabaca şöyle anlattı: "Çinli müşterilerimi özel helikopterle havaalanından alıp, bahçesinde helikopter pisti olan üç katlı villaya iniyorum. Sonra deniz kıyısındaki bu eve ait özel yatla onlara kısa bir deniz gezisi yaptırıyorum. Daha sonra tekneyi bağladığım bahçenin kıyısından balık tutup, barbeküde balık pişiriyorum."

Evin elektrik düzeneği de güneş enerjisindenmiş. Çevreci de!
Zeki Ökten´in "Çinliler Geliyor" filmi küçük bir Ege kasabasının Çinlilerin büyük bir alışveriş merkezi inşa edecekleri haberiyle sarsılmasını konu edinir.

Ökten bu filmi gösterime sokmak için 6 yıl daha bekleseydi filmin başarısı bugünün gerçeğiyle orantılı olarak artabilirdi.
Çünkü geçen ay Türkiye´de yabancılara emlak satışı onaylandı ve 183 ülke arasında Çin de var. Türk basını başlıkta "Çinliler de Türkiye´den emlak alabilecek" deseydi muhtemelen bu emlak satışı haberine daha çok değer biner ve Zeki Ökten´in filmi de anımsanırdı.

Çinlilerin Türkiye´den emlak alabileceği Çin basınında da yer bulmuş. Zira, tanıdığım zengin ve yeni Kanada vatandaşı olmuş Hınan eyaletinden bir Çinli işkadını, bir arkadaşının haberi televizyonda duyduğunu söyledi. "Türkiye çok güzel bir ülke. Haber gerçekten doğru mu? Doğruysa arkadaşım gerçekten ilgileniyor" diye bana telefon açıp sordu.

ABD, zengin Çinli´ye ne sağlıyor?

Çin´de geliri 10 milyon yuanın (yaklaşık 18,2 milyon lira) üzerinde olan 960 bin Çinli var ve bu zenginlerin yarısından fazlası yurtdışında yaşama ya da göç etme hazırlığı içinde. Çinlilerin ilk yeğlediği ülkeyse ABD.
ABD´de, Kanadalılardan sonra Çinliler en çok emlak satın alan halk.

 Çinliler genelikle New York´taki iş merkezleri ve otellerle ilgileniyorlar. Çin´in karşı kıyısında kalan ve Çin kökenlilerin yoğun yaşadığı Los Angeles ile San Francisco´dan sonra, Florida da Çinlilerin ilgi alanı.

ABD´den başka İngiltere, Avustralya ve başta Vancouver olmak üzere Kanada, Çinliler için emlak yatırımında cazip ülkeler. Anakaradan Çinliler en çok emlak yatırımını Hong Kong´a yapıyor. Singapur ve Güney Asya ülkeleri de Çinlilerin emlak yatırımında ilgilendikleri merkezler.
2011 Mart sonuna kadarki 12 ayda Kanadalılar ABD´de 7,4 milyar dolarlık emlak alırken Çinlilerin yatırımı şimdilik 1,71 milyar dolar. Ancak bu rakam 2008´e göre 3 kat artmış durumda.

Çinlilerin yüzde 40´ı yatırım için emlak alırken, yüzde 60´ı ya çocuklarının üniversite eğitimi, ya iş kurmak ya da ABD´ye göçmen olarak gelme hazırlığında oldukları için emlak satın alıyorlar.

Bazı Çinliler için ABD´de emlak almak Çin´den almaktan daha mantıklı. Çünkü Çin´de emlak yatırımı yapmak, aslında bu yeri Çin devletinden uzun süreliğine kiralama anlamına geliyor.

Çin hükümeti yurttaşlarına yılda 50 bin ABD dolarını yurtdışına çıkarma izni veriyor. Ancak yurtdışıyla ticaret yapan zenginler, bu limit sorununu rahatlıkla halledebiliyorlar.

42 yaşında Hong Konglu bir işadamı Honolulu´dan aldığı eve yılda 2 hafta ya da en fazla 1 ay gidebilecek, fakat ona göre Çin´deki fiyatlarla karşılaştırma yapınca bu yatırım oldukça mantıklı.

ABD hükümeti 500 bin dolar para getirene yeşil kart veriyor. ABD´de EB-5 numaralı göçmenlik başvurusu yapanların yüzde 78´i Çinliler.
Konusunda uzman ABD’liler, yabancı yatırımın ABD´deki emlak piyasasını da çok hareketlendirdiğini söylüyor.

Türkiye´den myTECHNIC havacılık şirketini büyük bölümünü satın alan Çin´in üçüncü büyük havayolu şirketi olan Hainan Havayolları, Manhattan´da 23 katlı bir iş merkezine 265 milyon dolar verirken, Hong Konglu milyarder Çıng Yu tung ailesi ABD´de aldığı beş lüks otelden, sadece Manhattan´ın göze batan oteli olan Carlyle´e 570 milyon dolar ödedi.

Kaliforniya´dan bir emlak yatırımcısı yeni satışa çıkarttığı 125 yeni evi için internet sitesini Çince´ye de çevirtirken, New York´tan Corcoran adlı emlak şirketi Çinlileri çekebilmek için Çin´den kendisine ortak arıyor.

Çinli olan Cuang Nuo, SouFon Uluslararası şirketinin başkanı. Cuang, Pekin´den bir emlak şirketinin her yıl onlarca zengin Çinliyi ABD´ye emlak turu yaptırdığını söylüyor ve "ABD, Çinliler için her zaman rüyadır" diyor.

Bir anlamda ABD´ye hâlâ "Çinliler Geliyor."

Türkiye´nin taşınmaz mal satışından başta Avrupa, Körfez ülkeleri ve Çin olmak üzere dünya ülkelerinden 300 milyar dolar gelir beklentisi var. Dünya üretiminin beşte birini yapan Çin, 300 milyar beklentisinin beşte biri olan 60 milyarını Türkiye´ye yatırır mı?
Ya da diğer bir deyişle; Türkiye Çinlilere bu satışı yapabilmek için ne yapıyor?


#